08/06/2020

Aire comprimit excent o lubricat?

Des  que va aparèixer la normativa ISO 8573 sobre la qualitat de l’aire, aquesta pregunta ha sigut un dels maldecaps que implica a diferents departaments de qualsevol empresa. Aquesta normativa va començar a especificar la quantitat de partícules en suspensió i la humitat de l’aire comprimit, facilitant als fabricants d’utils i instruments l’especificació sobre l’aire comprimit necessari per funcionar.

Però, depenent de la indústria, es pot utilitzar aire comprimit excent d’oli o lubricat segons el procès que es dugui a terme. Per exemple, a una indústria farmacèutica si s’utilitza aire comprimit per estar en contacte directe amb el producte, es necessari utilitzar aire comprimit excent d’oli, pero si l’utilitzem per una paletitzadora que envolta els productes finals sense tenir contacte amb ells, llavors està permès utilitzar aire comprimit lubricat.

El procès és el que defineix la qualitat de l’aire necessari, encara que sempre es pot utilitzar el més restrictiu que és l’aire excent d’oli. Al considerar l’opció lubricada i excenta, en el cas de que siguin vàlides ambdues opcions, s’ha de tenir en compte diferents dimensions i per això mostro algunes preguntes que recomano investigar abans de decidir, doncs han de ser costos ocults que convé tenir en compte:

  • Disposo d’un contracte de tractament de residus? Els condensats dels Compressors lubricats s’han de tractar i no es poden tirar al clavegueram directament.
  • Qué es lo que està instal·lat aigües avall?, Existeix risc d’avaria o retirada del lot de producció si l’oli s’acumula a la màquina sota dels equips? Qué passa si es produeixen fuites d’oli a la linia? A molts equips l’acumulació de l’oli pot taponar l’entrada dels èmbols i instruments o contaminar el producte que es manipula.
  • Disposo d’un contracte de Manteniment pels equips?, els Compressors lubricats requereixen de més filtració i més manteniment que els Compressors excents.
  • Quina tecnología estic plantejant i quin régim de funcionament? Hi han un ventall de tecnologíes de compressió diferents que necessiten més o menys manteniment en funció del seu ús.

Quan es requereix un sistema d’aire comprimit sempre és interessant comptar amb un expert que pugui assessorar i ajudar a la definició d’un sistema complert.